Toxic Farm


 
HomeTF - PortalGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Todorovic Goran - Faca (Leskovac)

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Tue Jan 22, 2008 3:01 am

Poštovani!

Zovem se Todorović Goran-Faca, rodjen sam 30.10.1971.godine, Živim u Leskovcu, pripadnik sam 63.padobranske Brigade iz Niša, sa činom stariji vodnik I klase, bolje rečeno bio sam pripadnik, s obzirom da se sada nalazim u bolnici, tačnije na VMA u Beogradu gde nastavljam lečenje. Na VMA sam od samog početka povrede, 18.12.2003.godine, gde neprestano boravim jer lečenje nije završeno i još uvek mi nije rešeno stambeno pitanje.Dana 18.12.2003. godine tokom obavljanja redovnih dužnosti na radnom mestu, vojnom aerodromu u Nišu, prilikom izvodjenja padobranskih skokova, na svom 984.skoku, imao sam nesreću-umršenje padobrana, usled koje sam ostao paraplegičan. Udario sam u zemlju približno brzinom od 120 km/h sa visine od 1 200 m, i tom prilikom polomio 5 pršljenova(od kojih sam 2 smrskao a 3 polomio), grudna kost je pukla na pola, sva creva su mi popucala, srce je prestalo da radi. Ali je jaka volja ucinila da ipak ostanem živ. Borba se nastavlja.

Zbrinut sam i lečen na VMA, Beograd. Dejstvom antibiotika i inekcija koje sam primio oštećen mi je jako sluh(oko 88,4 %) i pojavio se jak tinnitus(šustanje i zujanje u ušima).
Pored padobranstva(i u civilstvu sam padobranac i to nastavnik padobranstva)posedujem i ronilacko P 2 zvanje, bavio sam se i speleologijom, freeclimbing-om, bio član Gorske službe spasavanja i bavio se planinarstvom/alpinizmom, tako da sam 2002.godine sa ekipom planinara Srbije popeo Mont Blanc u Francuskoj(4 810 m) a 2003. Elbrus na Kavkazu(5642 m). Takodje sam trenirao dizanje tegova(klasicno, ne body bilding) i kao sportista, član KTD Leskovac, ostvario sam uspeh postavsi tri puta prvak Srbije. Od borilačkih sportova trenirao sam Aikido tri godine i TaeKwonDoo sedam godina.
Takodje sam odlikovan u ratu- Medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti III stepena. Kao dobrovoljni davaoc krvi dao sam preko 40. puta krv.

Kao čovek koji nikada ne odustaje i u čijem rečniku NE postoji reč predaja nastavljam borbu i povratak za trenutak gde sam zaustavljen. Tako da sam u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije 23.06.2007.godine ponovo zakoračio oblacima, tj ponovo sam izveo padobranski skok. I samim tim postao prvi paraplegičar u Srbiji koji je skočio. Po nekim saznanjima mozda i prvi paraplegičar na Balkanu koji je skočio padobranom. I tako upisao još jedan skok, 985., u padobransku knjižicu, približavajući se cifri od 1 000 skokova.
Dogadjaj je prenesen putem medija. Prikazano nedavno na TV - RTS 1, Studio B i B 92.

Do sada su mi uradjene 2 operacije na kičmi(na jednoj uradjena stabilizacija kicme) i 4 operacije na stomaku. Uspeo sam otići na lečenje sluha u Švedsku krajem prosle godine zahvaljujući solidarnoj pomoći dobrih ljudi koji su izdvojili novac(10 000 eura) za moj odlazak(pripadnici 63.padobranske brigade, moje komšije, Opština Leskovac, i mnogo drugih dobrih ljudi) o čemu su pisale novine(Blic i Kurir). Nakon terapije sluh se poboljšao.

Stupio sam u kontakt sa privatnom klinikom u Rusiji, tacnije u Moskvi, u vezi kičme i od njih dobio profakturu na moje ime, i konkretne ponude sa specifikacijom troškova za intervenciju(oko 20 000 eura). U pitanju je operacija/lecenje pomoću stem ćelija.
Ovom prilikom Vas molim da pomognete u skladu sa Vašim mogućnostima i uplatite novac na moje račune kako bih mogao otići na operaciju/lečenje.

- dinarski (važi i za pravna i za fizička lica)
tekuci racun : 205-1001527759910-84
- Devizno (vazi i za pravna i za fizicka lica)
devizni racun : 542700-23-1226813885
- Racun je kod KOMERCIJALNE BANKE AD BEOGRAD : 908-20501-70
- Primalac : Goran Todorovic, Strahinjića Bana 8/23, 16000 Leskovac
- Pri uplati naglasiti da je u pitanju donacija radi odlaska na lecenje.

-JMBG 3010971740031
-Broj licne karte 317432
-Kontakt telefon 063/ 777 1 358

Unapred zahvalan
Stariji vodnik I klase
Todorovic Goran-Faca


Last edited by Toxico on Wed Nov 17, 2010 2:52 pm; edited 15 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Fri Feb 22, 2008 11:32 pm
Last edited by Toxico on Mon Oct 26, 2009 12:41 am; edited 4 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Thu Jul 24, 2008 6:55 pmGoran Todorovic FACA-2
https://www.youtube.com/watch?v=8M-nIC9IhC4
Goran Todorovic FACA-3
https://www.youtube.com/watch?v=2ZIZkab9z48

Na prvom skoku (tandem) posle Facine tragedije, ponovo je otkazao glavni padobran ...na svu sreću
rezervni padobran je spasao Facu i njegovog kolegu.

Goran Todorovic Faca Tandem SkydiveLast edited by Toxico on Sun Oct 25, 2009 4:54 pm; edited 5 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Wed Oct 21, 2009 4:58 pm

Facin skok za Ginisa
Juče, 19.oktobra, ponovo sam izveo pozitivnu pizdariju, napravio sam jos jedan padobranski visinski skok u Sloveniji.

Mesto izvrsenja skoka Slovenj Gradec.
Avion-Pilatus PC-6
Visina skoka-Cekam/o zvanicne podatke sa AKL-a, da se uporede sa podacima iz aviona. Zvaničn podaci sa AKL-a se sporo dobijaju, jer su to medjunarodni podaci,ali... visina je bila za Ginisov rekord.
Takodje cekamo potvrdu Ginis komisije. Koja ce to verifikovati kada prikupimo sve podatke i posaljemo za London.

Moram ti reci da je skok izveden u neverovatnim uslovima. Temperatura pre poletanja na zemlji je bila oko 3(tri)stepeni celzijusovih. A na visini iskakanja, neverovatnih MINUS 50 STEPENI CELZIJUSOVIH. Brile, kamera i foto aparat su bili u ledu. Sto ce se videti na snimku, kada ti ga budem prosledio.
Moram ti reci, da su Slovenci pomogli preko svih granica.

Glavni sponzori jednog takvog neverovatnog poduhvata bili su Slovenacki predstavnici energetskog pica SHARK. Gospodja Breda, direktor marketinga energetskog pica SHARK predstavnistvo Slovenija.
Hvala gospodji Bredi!!!!

Ove godine je kriterijum skoka podignut na veci nivo, u smislu, da bi se odobrio jedan takav skok odobrenje je morao da da Slovenacki Vazduhoplovni Direktorat.
U avionu i na skoku smo morali nositi boce sa kiseonikom. Takodje je i NATO morao dati odobrenje zbog velike visine.
Poseban lekarski pregled za sve. Na mestu skoka je odradjen pregled i doktor je potpisao odobrenje.

Slovenacka Vojska je pomogla dajuci maske za kiseonik. Za taj potez moram pohvaliti Slovenacku Vojsku, jer nije mala stvar pomoci maskama, koje upotrebljavaju piloti.

Slovenacka firma Linde Plini, u kojoj su atestirane i punjene boce za visinski skok.

Na upotrebu, tokom cele organizacije, koja je bila ogromna, dobilo smo vozilo na koriscenje, od Autokuce A2S iz Celja. Njima takodje jedno veliko hvala.

Tu je i Garni Hotel Zvon, iz Zrec. Hotel u kome se jos uvek nalazimo. Oni su meni i mom pratiocu izdali sobu na koriscenje za svo vreme dok sam u Sloveniji po neverovatno maloj ceni. Ne zeleci da meni naplate smestaj vec samo za pratioca. Sto moram reci da je neverovatno ljubazno od njih, posebno u danasnje vreme.

Ono sto obavezno treba spomenuti je i ljubaznost i ekspeditivnost Slovenacke Ambasade u Beogradu. Posebno Gospodje Jadranke Sturm-Kocijan. Koja me je sacekala ispred Slovenacke Ambasade, kada sam dosao da podnesem papire za Vizu. Koju su nam izdali u neverovatnom kratkom roku, od par dana.

Vazduhoplovni lekar, dr. Brane Brodnik, i pratece osoblje. Pod njegovom dirigentskom palicom je sve odradjeno u granicama sigurnosti, da bismo mogli izvesti skok.

Tu je, takodje i Slovenacka Kontrola Vazuhne plovidbe. Koja je omogucila da se u datom trenutku poletanja i iskakanja preusmeri vazdusni saobracaj, da bi se nama obezbedilo normalno poletanje i iskakanje. Moras priznati da to nije mala stvar. Svaka cast Kontroli Vazdusne plovidbe Slovenija.

Pilot-Damijan Cehner i Vili Pleteršek, Tandem Pilot-Roman Pogacar, sa kojim sam skocio(sluzio u Padobranskoj brigadi 1985.godine, blizu 9000.skoka), Peter Anžur-snimatelj na skoku,
Slavko Perbil(sluzio kod nas u Padobranskoj brigadi 1980.godine). Momak koji je celu ovu pricu obezbedio, povezao sve ljude, ustanove, sponzore, ambasade, Tv kuce, novinare i potrudio se preko svih granica, da bi visinski skok bio uspesno izveden.
Sva gore navedena lica , su sve besplatno odradili. A to je velika stvar ne samo za mene vec i uopste.

Skok je ulepsan joj jednim detaljem, u istom letu sa visine od 4000. m skocila je u tandemu i Barbara Slacek, koja je isto paraplegicar i primila me na Savezu paraplegicara Slovenije, sa gospodinom Kastelic Dane-tom-koji je Predsednik Zveze Parapegija u Slovenija, 15.10. kad sam dosao u Ljubljanu, tako da sam do te visine imao i zensko drustvo u avionu... :-))
Hvala svim dobrim Slovencima.

Bez obzira na dobru volju svih ucesnika bilo je puno komplikacija. Sam znas koliko se treba potruditi da bi se jedan ovako veliki dogadjaj realizovao. Medjutim ipak se sve na kraju izvelo jer su se svi maksimalno potrudili.

Prateci sve sa strane, moram odati svima priznanje za neverovatan trud.

Pozdrav
Butnovnik Goran Todorovic-Faca

P.S. Snimak skoka i slike bice naknadno dostavljeni.


Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 4:46 pm

Ljubav nikada ne umire


Puno posla je trebalo objediniti, da bi sve uspelo.


Na samom početku želim da se zahvalim Gacik Saša-i, čoveku koji je osmislio sajt „63.padobranska brigada”. Time povezavši sve ljude koji su, nekada, bili, i ostali pripadnici „padobranskog bratstva”. Jer, putem tog istog sajta, kasnije sam upoznao momka, Perbil Slavka(služio kod nas u 63.Padobranskoj brigadi 1980.godine), koji se potrudio da naredna priča uspe-obezbedio i povezao sve ljude, ustanove, sponzore, Ambasade, Tv kuće, novinare.... i potrudivši se preko svih granica, da bi visinski skok bio uspešno izveden.

Zatim Vazduhoplovni Savez Srbije, koji mi je pomogao da nakon povrede izvedem svoj prvi, naredni, padobranski skok u Tandemu.

Takodje ono sto obavezno treba spomenuti na samom početku je i ljubaznost i ekspeditivnost Slovenačke Ambasade u Beogradu. Posebno Gospodje Jadranke Šturm-Kocijan. Koja me je sačekala ispred Slovenacke Ambasade, kada sam došao da podnesem papire za Vizu. Koju su nam izdali u neverovatnom kratkom roku, od par samo dana.

Puni elana, sa vizama u rukama polećemo JAT-ovim avionom za Ljubljanu, i odmah nakon sletanja, gde nas je dočekao Perbil Slavko, odlazimo do Saveza paraplegičara Slovenije. Tu su nas toplo i ljubazno primili, direktor Dane Kastelic. Barbara Slaček, i Špela, sa kojim smo proveli lepe trenutke tokom razgovora. Njihova ljubaznost i želja da pomognu koliko su u mogućnosti me prijatno iznenadila. Nakon toga sledio je ručak. Nesto se moralo jesti, ne, ha ha.

Na upotrebu, tokom cele organizacije, koja je bila ogromna, dobilo smo vozilo na korišćenje, od Autokuce A2S iz Celja i Porshe Slovenija.

Njima takodje jedno veliko hvala.

Kilometri su bili pod nama. Svakoga dana bilo je puno posla koje se trebalo obaviti. Dan je počinjao noću, a noć se završavala svanućem.

Slovenačka firma Linde Plini, u kojoj su atestirane i punjene boce za visinski skok se uključuje u organizaciju. Sa kojima smo svakoga dana u kontaktu. Nudeći svoju pomoć. Mozda je za njih to mala pomoć ali nama to puno znači.

Hvala svim ljudima iz Firme Linde Plini.

Tu je i Garni Hotel Zvon, iz Zreče-a. Hotel u kome se još uvek nalazimo, Pantoni, moj pratilac, i ja. Oni su nam izdali sobu na korišćenje za svo vreme dok smo u Sloveniji po neverovatno maloj ceni. Ne želeći da meni naplate smeštaj već samo za pratioca. Što moram reći da je neverovatno ljubazno od njih, posebno u danasnje vreme.

Dan pre izvršenja skoka, radi se provera visinskih boca na zemlji. Na jednoj od njih otkazuje maska. Počinje grozničava potraga za istom. Mobilni telefoni dolaze do usijavanja od zvanja. Zar ce nas to zaustaviti, pitam se?

Putem neta kontaktiram Saleta Milosevića, padobranca, u Srbiji. Moleći ga za pomoć u pronalasku maske. Momak zove na sve strane. „Padobransko bratstvo” se uključuje u trku sa vremenom. Najzad, Slavko Perbil kontaktira Komandu Slovenačke Vojske, sa molbom da nam pomognu.

Odobrenje uskoro stiže, i maska je na putu ka nama.

Hvala Slovenackoj Vojsci.
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 4:49 pm

Na sam dan skakanja, i po dolasku na aerodrom posmatram užurbanost celokupne ekipa Aerodroma Slovenj Gradec i Aerokluba „Aviofan“ u pripremanju aviona sa kojim će se postaviti novi svetski i Ginisov rekord. Zanimljivo je da je taj isti Pilatus, PC-6, upotrebljen tokom snimanja jednog od delova filma o Dzems Bondu.

Pilatus PC-6 in GoldenEye


Istog dana dobijamo info da u Sloveniji NATO počinje vezbu. Stiže info sa AKL-a, i Slovenačke Kontrole Vazušne plovidbe, o NATO vežbi. A vežba je trebala trajati do mog povratka u Srbiju, 30.oktobra.

Istog trenutka, da skok ne bi bio odložen svi učesnici daju sve od sebe da skok ipak uspe. Šalju se E-mailovi, pišu molbe putem fax-a. Telefonira se! Jedna neverovatna požrtvovana scena se odigrava kraj mene. Svi se maksimalno trude da pomognu.

I to samo par sati pre početka NATO vezbe.

Da ne poverujes, scena je kao iz nekog triler/akcionog filma. Stvarnost se odigrava, baš tu, pred mojim očima. Adrenalin kola. Pitanja se nižu-da li ćemo uspeti. Uz to i vreme se komeša. Navlače se oblaci. Magla. Pitam se da li smo se zamerili bogovima. Da li je to još jedan ispit pred kojim smo stavljeni-jer ako odustanemo, znam, nećemo biti nagradjeni ne samo sada, danas, već i za naredno vreme. Iako je dan, na horizontu se odigrava scena kao u Sumrak bogova. Borba za surovu stvarnost počinje.

Kada se oglasi zvuk telefona, ili signal fax-a, svi se okrećemo isčekujuci ishod teksta. Niko ne zeli odustati.

Posmatram upornost svih ljudi da uspemo, i njihovu požrtvovanost i borbu u tome. Pitajući se, zbog svega sto naš je snašlo, da li je ovako izgledala mitska borba Davida sa Golijatom. No znam da je ovo mala odabrana grupa Spartanaca koja je/će pobediti kod Termopilskih Kapija.

Da bi jednog narednog trenutka nastala GROMOGLASNA tišina. Kao po dogovoru zavladao je tajac. U tom trenutku stiže vest sa Slovenačke Kontrole Vazušne plovidbe, i fax, da je skok....Odobren.

U trenutku kao da nešto struji u vazduhu. Niko ništa ne izgovara. Osećam snagu i rast nadolazećeg adrenalina, pozitivne emocije i radost svih nas se osećaju, i kreće aktivnost.

I jos jedan neverovatan podvig Slovenačke Kontrole Vazusne plovidbe-oslobadjaju vazušni prostor na nebu, gde trebamo leteti da bi postigli neverovatnu visinu za skok. Visinu gde lete putnicki avioni.

Na trenutak se nalazim u vanvremenskoj Zoni. Ako ovo i nije stvarnost molim bogove da to traje.

Počinje preusmeravanje letova putničkih aviona, i to samo da bi smo izveli visinski skok.

Nebo je najzad cisto. Mozemo odahnuti.


Last edited by Toxico on Mon Oct 26, 2009 12:10 am; edited 3 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 4:54 pm

Sledi, dogovor pred skok. Opremanje. Lekarski pregledi i stručni savet Višeg vazduhoplovnog lekara, dr. Brane Brodnik-a su i te kako potrebni jer se skok izvodi u ekstremnim uslovima. Tu je i Hitna pomoc Koroške, i njihovo prateće osoblje.Uz sve to radimo i intervju, slikanje.

Na zemlji hladno je, ali to je najmanje važno-Bezbednost na prvom mestu, nakon toga sve ostalo.

Ne samo trema, strah je ono sto nas svuda prati, i kao negativan i kao pozitivan faktor. Negativan, u smislu da nam ne dozvoljava da uživamo i u adrenalinskim momentima. Jer strah je kao vatra. Ako je ne kontrolišemo-Sagorećemo. Taj isti strah je i pozitivna stvar, posebno kod sportova gde vlada veliki rizik. Prvo se mora ispoštovati maksimalno bezbedonosna procedura. Strah je na neki način kao alarm. Budi nas i podseća šta treba uraditi ako se desi nešto nepredvidnjeno. I uvek nas budnim drži.

No, mi smo time ovladali, onoliko koliko se to može. Jer u nama postoje dva urodjena straha-Jedan od gubljenja tla pod nogama, drugi od prejakog zvuka, svi ostali su stečeni strahovi.

Mi, ljudi, poštovaoci neba, velikih visina-Piloti, jeriličari, padobranci, i svi koji smo vezani za Slobodno nebo, znamo da ništa ne može biti uspešno izvedeno ako nam bog Eol to ne dozvoli. Znaci, nista u suprotnosti sa onim sto priroda kaze.


Last edited by Toxico on Mon Oct 26, 2009 12:09 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 4:59 pm

Posebo sto zelim istaci je naredni detalj-Koji me malo pogodilo.

Kada je cela organizacija počela, oko organizovanja ideje skoka sa velike visine, prvo se moralo, izmedju ostalog, pristupiti pronalaženju sponzora. Poduhvat je veliki, puno stvari su u pitanju koje treba realizovati i automatski zahteva veću sumu novca.

Pisao sam ni sam ne znam koliko meilova, i koga sve nisam kontaktirao telefonom. Takodje da bi se to potvrdilo, isto je radio i momak iz Slovenije, Slavko Perbil, pisao je i zvao. Od nebrojenih meilova samo smo dva odgovora dogovora, i to negativna.

Bez obzira na negativan ishod odgovora, Hvala onima koji su ODMAH odgovorili. Time su pomogli da ne gubimo uzalud vreme čekajuci i nadajući se poyitivnom ishodu odgovora.

Pogodila me je nezaiteresovanost ostalih da makar odgovore na pisane meilove. Mozda je to s toga sto je ovoga puta trebalo novčano pomoci ostvarivanju sna, postavljanjem rekorda licu sa invaliditetom, a vezano za padobranski sport. Jer, da je fudbal, ili košarka u pitanju možda bi(pozitivnog)odgovora bilo.

Licno, kao invalida pogodilo me je, sto niko nije izasao u susret/bio zainteresovan da pomogne ostvarivanju rekorda, kakav nigde nije bio na kugli zemaljskoj, vezano za lica sa invaliditetom.

Verujem, da bez obzira na krizu koja trenutno vlada, da se ipak moglo pomoći, i da novca ima. Samo je potrebna dobra volja. A to su Slovenci pokazali.

Nakon svih negativnih odgovora rešenje smo potražili u Sloveniji. Odustati se nije ni pomišljalo. Za nas ta rec ne postoji.
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:01 pm

Slavko Perbil stupa u kontakt sa gospodjom Bredom Dobnik, Direktorom marketinga energetskog pića SHARK, prestavnik u Sloveniji.

Izloživši gospodji Bredi u prvom kontaktu, poduhvat, i priču koja me je pratila od samog početka povrede, kroz sta sam prošao, i da nakon toga nisam odustao od SVIH svojih snova-i onoga sto sam postigao kao invalid, od gospodje Breda-e Dobnik, u dogovoru sa svojim direktorom Gregor Turnšek-om dobijamo pozitivno svetlo.

Kamen sa srca se raspršio, i poput milion golubova krenuo putem slobodnog neba.. Najzad se moglo odahnuti.

U prvom trenutku, kada mi je perbil Slavko javio, nisam mogao poverovati. Reci prolaze putem mojih misli-Najzad će moji snovi postati stvarnos. Mozda se ipak nisam zamerio bogovima. Mozda je to ispit na putu koji moram proći da bih stao na svoje noge.

Sklapam oći, slike se redjaju, unutrašnji razgovori i sve potisnute misli isplivavaju na površinu. Nezaustavljive emocije. I suze same teku. Slivaju se niz umorno lice.

Bilo je toliko bitaka, predjenih kilometara, borbe na granicama nestvarnog sveta za zdravog coveka.

I kako nekome objasniti radost koja me tog trena ispunjava, iako nije u pitanju moj buduci hod.

Kako nekom objasniti, ko nije doživeo ići putem kojim se redje ide, put kojim mi koji u sebi nosimo ožiljke sudbine, jedan padobranski skok, jedno ispunjenje sna moze značiti.

Za nekog je ta pomoć mala, za nas, za mene, to znaci da ipak postoje dobri ljudi VELIKOG srca.
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:03 pm

I ako se dogodi, i kada se bude desilo, da u randevuu sa smrcu izgubim dodir sa zivotom na zemlji,

I kada iz špila Tarot karti izvučem kartu sudbine sa slikom koje se svi bojimo ni tada odustati necu od svojih snova,

Moje srce mora nastaviti svoj otkucaj, kao...


Poslednji zapis o slobodi!!!!

Možda nečujnim i slabim otkucajem mog srca,

Možda će taj isti nemi otucaj srca ostati utišan talasima mora,

Možda burama i vetrovima,

Možda će nemili dogadjaji ratova na majci Zemlji odvući pažnju dobrih ljudi,

Možda ratovima bogova moj radosni krik ostaće nem,

Ja-To-Stvarno-Ne-Znam,

Možda to nije ni važno.

Važno je da oni koji u sebi mogu čuti sapat vetrova, govor lista koji pada sa grane na krilima verta,

Znam da će čuti taj isti otkucaj srca svi oni dobri ljudi koji nose mač i stit i bore se poput zaboravljenih Vitezova.

Hvala Vam Breda, veliko HVALA Kući SHARK.

Last edited by Toxico on Wed Nov 17, 2010 2:47 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:09 pm

Želim ipak napomenuti da je pomoć stigla od strane Ministra Šutanovca.
Mala ali vredna pomoć.

Hvala Vam gospodine Ministre.


Last edited by Toxico on Tue Oct 12, 2010 3:28 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:09 pm

Vraćamo se visinskim aktivnostima...Opremanje završeno, ukrcavanje. U avionu vlada mala gužva. Puno ljudi plus kiseonička oprema. Dva iskusna pilota sede na komandnim mestima - Damijan Cehner i Vili Pleteršek. Iza njih su sati i sati leta na nebeskim visinama.

Pilatus rula, ljudi na zemlji pomno prate razvoj dogadjaja.

Spustam pogled samo na tren, posmatrajući lica koja me okružuju. Ona lica koja sa mnom tog dana lete put nebeskih visina. Nasmejana lica. Znamo da je krenulo.

Razgovaram u avionu sa Barbarom Slacek, ona takodje skace tog dana u Tandemu. To je njen prvi padobranski skok. Ne čitam strah na njenom licu. Zašto? Odgovor je jednostavan. Barbara, iako je invalid kao i ja, ima ogromno iskustvo u ronjenu. Poseduje ronilacko P2 zvanje. Sledeci stupanj je samostalni ronioc. I sve to je postigla kao invalid. Ove godine, 2009., na leto u organizaciji IAHD(International Association Hanicapped Divers-Medjunarodna asocijacija Hendikepiranih Ronioca)iz Slovenije, a pod rukovotstvom iskusnog medjunarodnog priznatog Instruktora ronjena Ravnak Branka, zaronila je na NEVEROVATNIH 45.metara. Uspeh kakav se ne da zamisliti. Još jedna potvrda da granice ne postoje.

Pitam se, da bez obzira sto mi je ovo 987.skok, da li od Barbare trebam zatražiti savet, zbog njenog ogromnog iskustva-u ronjenju-i smirenost kada je potrebno reagovati u stresnim situacijama.

Pogled vracam na prirodna okruzenja. Poznate Slovenačke Alpe. Bio sam u Francuskoj na Mont Blanc-u, bio sam u Rusiji, na Kavkazu, Elbrus, ali nisam bio na Triglavu. Šteta, kazem sebi. No, vremena ima. Radja se jos jedna....ali o tome neki drugi put.I vec smo na 4800.metara, iznad prvog sloja oblaka. Vrata se otvaraju. Hladno je, ali toplo oko srca. Putnici i Instruktor pomažu da se Barbara namesti u položaj za iskakanje iz aviona. Okreće se ka meni, pozdravaljamo se kao dva iskusna padobranca. I dalje nema straha u njenim očima, vec očitavam radost. Odvoj....slobodni pad. Za njima skacu jos dva padobranca, Slavko Perbil i moj brat Pantelic Drasko-Pantoni-čovek koji mi je jos sa prvim upoznavanjem u jedinici u kojoj sam radio postao kao rodjeni brat. Njegova pomoć, dobra volja i hrabro srce za mene je OSTAO put vodilja.

Hvala brate Pantoni.


Last edited by Toxico on Mon Oct 26, 2009 12:19 am; edited 4 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:12 pm

Iznad nas novi slojevi oblaka.
Redjaju se kao spratovi.
Znam, bogovi nas na našem putu posmatraju.
I zato im tokom celog puta mašem. Jos uvek se po nekad tokom leta da nazreti vrh Triglava.

Nesmetano se odvija razgovor pilota u avionu sa AKL-om, Kontorlom Vazdušne Plovidbe. Koja sve pomno prati i snima.

Posmatram visinimer. Pokazuje 5000.metara. Jos jedna provera boca sa kiseonikom. Roman Pogačar, Tandem instruktor, i Peter Anžur, smimatelj, pomazu mi da stavim bocu sa kiseonikom. Skazaljka na visinomeru se lagano ali sigurno penje-5500-6000-6500-7000-7500-i tako redom. Misli su usmerene ka pozitivnom, i onome što mi je pre skoka govorio Vazduhoplovni lekar, dr. Brane Brodnik-Samo smireno i ravnomerno disanje padobranac. I ne brini. Tu su i reči mojih instruktora iz 63.padobranske Brigade, Nebeskih Vidri(osvajači mnogih zlatnih medalja. Oni dobri momci moji su mi pomogli i usadili ljubav prema padobranstu-Janićijevic Miroljub, Ćurčić Dragan, Micić Siniša, Ivan Djordjević, Djurić Radmila-Padobranska dama koja je skočila sa neverovatnih 9180.metara, Radiša Mladenović i Korać Radoslav)-Jaka volja, dobra priprema, miran duh i sve ce se odvijati dobro.

Straha ima, ali u pozitivnom smislu.
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:15 pm

Pilot daje znak da smo u naletu. Vrata se otvaraju, još jedan sloj oblaka, no to ne pravi problem oko pravca leta aviona. Pioti su iskusni, i ljudi sa AKL-a pomažu.

Bacivši pogled ka nama trojici, koji iskačemo, malo sam se nasmejao mislima-izgledali smo kao tri astronauta. Temperatura vani je ogromana, sto sam kasnije saznao, neverovatnih minus 50 stepeni celzijusovih, a i osetio na svojoj kozi, haha.

Polozaj za iskakanje, i put slobodnog neba. Redovi oblaka se smenjuju. Iskusni Roman Pogačar mi rukom daje znak, pitajuci me dali je sve u redu. Potvrdjujem. Iskusni Peter Anžur, smimatelj, koji je ove godine pobedio na takmičenju u Sloveniji, za najlepšu napraljenu fotografiju na padobranskom skoku, u slobodnom padu, prilazi lagano poput ptice grabljivice, koja ispituje svoj plen, kruzeći oko nas. Moj osmeh se širi. Hvatamo se u vazduhu. Mi, padobranci to zovemo RW-položaj gde se padobranci hvataju rukama u slobodnom padu.

Posmatram visinomer, njegovo staklo je svo u ledu. Himalaji u slobodnom padu. Vreme prolazi, duge padobranske sekunde se redjaju. Jos jedna lepota padobranstva, jer za nas padobrance slobodni pad je najlepasa stvar. I, sto duze letenje u vazduhu to bolje.

Poslednji sloj oblaka pod nama. Znam da nam nakon prolaska kroz njega sledjuje otvaranje padobrana. I radostan sam i nisam, jer sa jedne strane zelim da skok traje jos duže, ali sa druge strane znam da me na zemlji čekaju svi dobri ljudi.

Roman daje znak da budem spreman jer sledi otvaranje padobrana. Lagani trzaj, kupola padobrana se puni. Roman proverava kupolu padobrana. Da bi mi nakon toga pružio komande za upavljanje. Zadovoljan sam, kupola puna sve je uredu ......

Odmah sam se setio svog prvog skoka u tandemu, nakon povrede. Skočivsi sa Sašom Jojićem-Jokas imali smo takozvani otkaz glavnog padobrana. I morali smo odbacivati glavnu kupolu i otvoriti rezervni padobran. Nakon prizemljenja, i dolaska auta po nas, u putu pitao sam Jokasa-Jokas, hocemo li danas skočiti jos jedan skok. Jokas mi odgovara-Faco, danas smo jednom skočili iz aviona a imali smo dva slobodna pada. Nakon tadasnjeg prizemljenja svi su mi čestitali i rekli-Faco, pa ti ne mozes bez pozitivnih pizdarija(izvinjavam se na izrazu). Odgovorio sam, da kod mene ništa ne može lako i normalno.

Ponovo „vozim“ padobran. Ruke su se ukočile od hladnoce ali „voznja“ čini svoje.
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:17 pm

Na nekih 300. metara pravimo proveru prizemljnja. S obzirom da noge ne osecam Instruktor mi ih svojim kolenima mora podići do nivoa mojih ruku, da bi ih drzao pri prizemljenju. Odradjeno. Pre poslednjeg zaokreta sve ponavljamo. I spremni smo. Lagano, poput ptice klizimo po mokroj travi. Samo središte aerodoma u Slovenj Gradec-u. Medju sve one dobre ljude. Nismo ni se ni prizemljili a već su svi bili oko nas, i čestitali nam. Tu je i ekipa Pop Tv-a(Komercijalna Tv stanica Slovenije), koja je sve sa lica mesta izveštavala. Od hladnoce ne mogu da skinem haubu sa glave-vrsta zaštitne kacige koju nosimo na skoku. Pantoni mi prilazi i pomaže, dok drugi skidaju sistem kojim sam prikacen za Tandem Instruktora.Sta reci nakon uspeha, a na postavljeno pitanje-Kako se osecam. Radost je prevelika, srce jos veće. Mozda je poslednje pitanje gospodje reportera sa sa Pop Tv-a-da li ste nakon skoka za jedan topli caj, najbolji odgovor, ha ha.


Last edited by Toxico on Mon Oct 26, 2009 12:24 am; edited 4 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 5:18 pm

Nakon toga odlazim u sobu, gde me na pokretnom stolu Hitne pomoći podizu, vršeći još jednom lekarski pregled, proveravajući da li je došlo do bilo kakve povrede. Dr. Brane Brodnik zavšava pregled i nasmejan poručuje da je zadovoljan.

Svi smo na kraju zadovoljni, jer se celokupan trud dao isplatiti!

Nakon svega odradjenog posmatram nebo koje nam je dozvolilo da se ponovo vinemo ka nebeskim visinama.

Sklapam oči, dok sledece reči saljem svuda u etar-

Trenutno, ne osecam tlo pod nogama!

Trenutno, ne čujem (oštećen sluh 88.4%)!!

Mozda nikada neću stati na svoje noge i prohodati!!!

Ali Znam-

Da je ljubav prema padobranstvu i slobodnom nebu ono što će večno živeti u nama,

I ZNAM da mi niko nikada neće oduzeti ljubav prema padobranstvu i slobodnom nebu, jer...

Ljubav nikada ne umire!!!!

Veliko HVALA svim dobrim ljudima koji su pomogli da se ostvari još jedan san.
HVALA na najlepšem rodjendanskom poklonu (30.oktobar).
HVALA svima jer su mi pomogli da ponovo... Hodam po oblacima!!!!
Pisano negde u vremenu

Butnovnik Goran Todorović-Faca


Last edited by Toxico on Sun Oct 25, 2009 11:35 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Sun Oct 25, 2009 6:04 pmBack to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Mon Oct 26, 2009 12:44 am

Specijalni Prilog Magazina Odbrana - Padobranac 1
DivShare File - Odbrana_75_2_Padobranac1.pdf
(Download PDF-1,8MB)
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Thu Nov 19, 2009 3:33 am

Faca u Sloveniji - Oko Magazin


Materijal RTS-a: 20.10.2008. u Slovengradecu oboren je Ginisov rekord skokom sa 8350m. Goran Todorovic, poznatiji kao Faca, jos jedanput se vinuo u visine
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Thu Nov 19, 2009 3:34 am

Goran Todorović wheelchair user tandem jump


Goran Todorović from Serbia had a parachuting accident 4 years ago and since than he's been using a wheelchair, but this didn't stop him from wanting to jump again, but not just jump, in October 2008 he set a new world record jumping from an airplane in tandem from 8.000 meters, and thus breaking the previous record of a person in a wheelchair for 1.500 meters. This record jump was performed in Slovenia in Slovenj Gradec airport and is a part of his campaign for raising funds for a medical treatement.
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Fri Jul 02, 2010 9:31 pm

IAHD Adriatic na Vojnoj akademiji Beograd

23.6.2010

Ministrastvo odbrane Republike Srbije i Vojna akademija Vojske Srbije ušle su u susret Medjunarodnom savezu za ronjenje invalida IAHD Adriatic sa nesvakidašnjom gestom. Naime za četiri dana Vojna akademija Vojske Srbije i njen bazen postao je dom našem instruktoru koji je izvodio prvi od tri planiranih dijelova tečaja za ronioce sa povredom kičmene moždine (SCI – Spinal Cord Ijury) u Srbiji. Ministar odbrane gospodin Dragan Šutanovac i mnoštvo drugih dobrih ljudi omogućilo je da se ostvare snovi koje smo dosad samo snivali.

Goran Todorovič – Faca i Draško Pantelič prvi su ronilački par iz Srbije koji je uključen u taj projekt. Facu ne treba posebno ispostavljati jer se već zapisao na nebu i dokazao hrabrost koju ima malo ljudi ali treba naglasiti da je iznenađenje dana bio „Pantoni“ kako Draška naziva Faca. Pantoni je Facin drug iz 63. i vjeran pratilac koji pomaže i kada to ne bi bilo potrebno sto ga čini izuzetnom i skromnom osobom. Ako je Faca ronio pre udesa onda je bio Pantoni novi na tom području. Obojica profesionalci i rezultat koji je sledio bio je fantastičan. Da ima više ovakvih ronjenje bi bilo mačji kašalj.

Tempo je bio vojnički što znači, da se radilo po pravilima službe. Vježbe u bazenu počinjale su pre podne u 9:00 i završavale između 12:00 i 13:00 sati a popodne od 16:00 do 19:00 sati. Faca je pokazao, da može da funkcionira sa minimalnom asistencijom pa osim prijevoza iz VMA (hvala Vojislave), pomoči kod navlačenja ronilačkog odjela preko bokova (što treba većina ronioca sa SCI) te ulaženja u vodu ne treba ništa.

Što se zarona i samog ronjenja tiče slobodno ga se može staviti uz bok njegovim kolegama. SCUBA ide preko glave kako treba i plivanje rukama te balansiranje ne predstavljaju nikakav problem. Analiza stanja se izvodila svaki dan kao i foto dokumentiranje iznad i ispod površine pa detaljniji finalni raport sledi kada se svi podatci detaljno pregledaju.

Hrana i smještaj te uvjeti za rad bili su optimalni i ljubaznost osoblja Akademije izuzetna. Samo se možemo nadati, da priču uspijemo ponoviti kada se pojavi prilika.
Na kraju bi se još jednom zahvalili svima koji su zaslužni, da je sve uspelo kako treba. Momcima koji su brinuli, da smo imali dosta zraka, drugovima roniocima koji su pozajmili ronilačke komplete i Božani Ostojić, predsjednici ronilačkog saveza Srbije te članici upravnog odbora CMAS koja je pomogla kod vojno civilne komunikacije oko opreme.

IAHD Adriatic Webpage:
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Wed Sep 08, 2010 8:02 am

Slike skoka iz balona, koji smo napravili u Sloveniji, 02.09.2010.godine, u 9h, ujutro, iznad Bledskog jezera. Prizemljili smo u mestu koje se zove Bohinjska Bela. Skok je bio sa visine od 3200.metara.
Ponovo sam skocio sa Romanom Pogacarom.

Pozdrav.

Faca

Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Tue Nov 09, 2010 11:08 pm

Ispovest padobranca Gorana Todorovića: Sudbina me kažnjava

Leskovac - “Možda se, svih ovih godina, suprostavljam sudbini i bogovima koji ne žele da me dokrajče, nego kazne i povrede. Tu sam, pa neka dođe i sama smrt. Spreman sam na svaki vid i oblik borbe i neću odustati”. Ovako priča i oseća Goran Todorović Faca, ratni heroj i pripadnik 63. padobranske bigade u invalidskim kolicima, kome je u saobraćajnoj nesreći u blizini Velike Plane 05.11. poginuo otac, a majka teško povređena.


Goran sa bratom Zoranom


Todorović je iz Beograda doputovao u Leskovac sa drugovima kako bi danas prisustvovao sahrani oca Radivoja, vojnog lica u penziji, na Svetoilijskom groblju. Vest o tragediji zatekla ga je na ulici, sat, dva pošto se pozdravio sa roditeljima koji su mi bili u poseti.

– Kada me je prjatelj pitao da li su dolazili, odmah sam znao da se desila saobraćajna nesreća i da je otac poginuo, a majka preživela. Ne znam otkud taj osećaj, proviđenje, možda – priča Goran suvih očiju u uplakanih obraza, dok mu preko telefona neprestano stižu izrazi saučešća.

Životna priča ovog tridesetdevetogodišnjeg vojnika i sportiste dostojana je junaka Sofokla, Dostojevskog i Šekspira. Imao je briljatnu vojnu karijeru kao pripadnik legendrane 63. padobranske brigade i zastavnik prve klase. Popeo se i na vrh Mon Blana, a tri puta je bio prvak Srbije u dizanju tegova.

Život mu se okrenuo na glavačke 18. decembra 2003. godine kada je sa neotvorenim padobranom pao sa visine od 1.200 metara, pri brzini od skoro 120 kilometara na sat. Bio je na radnom zadatku. Grudna kost je pukla na pola, creva su popucala, pet polomljenih pršljenova, od kojih dva smrskana u donjem lumbalnom delu, a jednog momenta je i samo srce je stalo. Vojnik i sportista je uspeo da preživi, ali postao paraplegičar sa 90 odsto oštećenja sluha.

- Nije lako i biće još teže, ali neću odustati i od ovog trenutka znam da moram, ne dva puta, ne pet puta, nego hiljadu puta da se borim jače i više. Ako sam skočio sa nepunih osam hiljada metara, da ću skočiti sa 15 hiljada, ako sam ronio, da ću sada roniti na svim morima sveta i da ću otvoriti klub za invalide i za sve ostale ljude. Nikada neću odustati, jer na to nemam pravo. Čak i da moje telo kaže, ne smem da odustanem. To je jedini način da im se odužim – kaže Goran Todorović.

Majka se oporavlja
- Moja majka je operisana na VMA i nalazi se u šok sobi, ali se uspešno oporavlja i za nedelju dana biće kod kuće. Još ne zna da joj suprug poginuo – kaže Goran. Pored njegov oca u saobračajnoj nesreći nastrdao je i razvodnik Vladimir Kalušević (25), pripadnik 63. padobranske brigade, a povređena su i dva pripadnika vojske.


-------------------------------------------VELIKA Plana - u teškoj saobraćanoj nesreći, koja se dogodila u petak oko 18 časova, na autoputu Beograd - Niš kod Velike Plane u ataru sela Krenjevo, poginule su dve osobe. Nastradali su razvodinik Vladimir Kalušević(25) pripadnik 63. Padobranskog bataljona u Nišu i Radivoje Todorović(68) iz Leskovca, zastavnik u penziji.

Do nesreće je došlo kada je vojno vozilo marke „difender lendrover“ iz nepoznatih razloga sletelo sa puta, udarilo u zemljani nasip i prevrnulo se. U vozilu je bilo šest osoba, dve su poginule na licu mesta, dok je troje povređenih najpre zbrinuto u Zdravstvenom centru „Sveti Luka“ u Smederevu a kasnije upućeno na Vojno medicinsku akademiju.


Izvor: Večernje Novosti Online
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Wed Dec 29, 2010 11:50 pm

Ono sto nas ne ubija, cini nas jacim!!!

Tokom dvonedeljnog boravka na Kubi sa još 12 članova međunarodne ekspedicije, najpoznatiji srpski padobranac Goran Todorović-Faca se odvažio da zaroni sa ajkulama.
(Facino pismo za Toxic Farm Forum)

Za pocetak, napomenimo sve ucesnike ekspedicije-Trinaestočlana međunarodna ekipa u sastavu: (SLO) Branko Ravnak (vođa), Alenka Fidler, Aleš Povše-Yoda, Matjaž Paj, Alojz Pačnik; (CRO)Tatjana Varga, Branimir Bišćan; (SRB) Goran Todorović-Faca, Draško Pantelić i novinarska ekipa iz Slovenije: Anamarija Ficko-novinar, Borut Jerman-snimatelj, Peter Lombar-režiser i autor pobedničkog filma na 37. Međunarodnom festivalu podvodne fotografije i filma u Francuskoj „If I can drive, I can dive“ i Miha Matavž.


Ucesnici ekspedicije

Takodje, pomoc oko odlaska je najvise doslo od strane naseg najpoznatijeg ronioca, Bozane Ostojic, i Ronilackog Saveza Srbije. Bozana je, izmedju ostalog nas predstavik u Olimpiskom Ronilackom Komitetu CMAS-a, i jedna od retkih zena koja je ronila sa Zak Kustoom.

Cilj ekpedicije je, na prvom mestu bio, da se pokaze da smo mi, lica sa invaliditetom ravni i jednaki sa svima. S obzirom da je ovo prva zvanicna medjunarodnja Ronilacka Ekspedicija za Lica sa Invaliditetom, postigli smo time neverovatan uspeh, svi zajedno. Takodje, ovo je bila Yga u malom, jer su ucesnici bili iz bivsih Republika Yuge-Slovenije, Hrvatske i Srbije. Time rusimo granice, i predrasude.

Na Kubu smo krenuli 3.decembra. Do Slovenije, mene i mog pratioca, Drasko Pantelic, pripadnik 63.padobranske Brigade, momak koji je kao moj brat,prevezao nas je autom drug. Tamo nas je docekala moja jako dobra prijateljica, Dada Lavric. Iz Ljubljane, nas 13. je krenulo sa dva kombija Vatrogasne sluzbe, do Minhena, na aerodrom. To nam je bila najjeftinija varijanta, jer je mnogo toga iziskivala cela ekspedicija.

Iz Minhena krecemo letom do Pariza, iz Pariza letom do Havane. Let iz Pariza je trajao 11h. Naporan let, ali sve za dobru avantiru. Na svim granicnim prelazima policajci su pitali, kakav sport je u pitanju, jer u pasosu imam vizu na kojoj pise-Sport. Malo su bili zacudjeni, gledajuci me u kolicima. Nasmejem se, pogledam mog druga, i sve ostale, i kazem-Pa naravno, Padobranstvo i ronjenje. Oni i dalje zbunjeni. Nastavljajuci salu, nadovezem se, sta je tu neobicno. Zbunjenost se natavlja, no ipak me propuste.

U Parizu sam na povratku imao mali problem, sa mojim steznikom za kicmu. Nisu hteli da me puste dok ne dodje Policija I proveri. Sacekam lepo policajca, on me uvede u posebnu prostoriju, I taman da krene sa predgledom steznika, kazem-Slusaj kolega(posto sam u Vojci bio na jeidnstvenoj duznosti-Padobranac-Vojni Policajac)ja sam pripadnik 63.padobranske Brigade, i pao sam sa 1200.metara, ali sam preziveo. Samo se nasmejao i odmah me pustio. Bilo je tu puno zanimljivih sitiacija. Da dodam jos jednu-Na Kubi, kada smo bilo do Spomenika/Mauzoleja Che Gevari, nosio sam majcu sa nasim padobranskim znakom, gde je u sredini bila velika petokraka. To je Kubance odusevilo.

Otisli smo, moj pratilac i ja, na poziv vodje ronilacke ekspedicije, Ravnak Branako-m. Inace on jedini u Evropskoj uniji ima zvanicnu licencu Instruktora ronjenja za lica sa invliditetom. Vec preko 8.godina radi sa invalidima. Sa njim sam i poceo roniti. U Srbiji su mi neki nudili da pokusamo zaroniti. No sa ovakvom povredom, mora se ici na sigurno, i raditi sa nekim ko ima veliko iskustvo. Ne bojim se, to sam dokazao, ali, da bi se sve to sto radim/o ponovilo, i imalo uzitak, mora se raditi sa najboljima.

U Sloveniji imam jako dobre poznanike, koji se maksimalno trude da mi pomognu u svemu.

Ravnak Branko je napravio organizaciju za lica sa ivaliditetom. Imaju svoj zvanicni sajt. http://www.iahd-adriatic.org/sl/

Sve sto rade je humanitarnog karaktera i neprofitabilno.

Na Kubi, zajedno sa polaskom i povratkom, proveli smo 15.nezaboravnih dana. Pomoc oko odlaska je najvise doslo od strane naseg najpoznatijeg ronioca, Bozane Ostojic, i Ronilackog Saveza Srbije. Bozana je, izmedju ostalog nas predstavik u Olimpiskom Ronilackom Komitetu CMAS-a, i jedna od retkih zena koja je ronila sa Zak Kustoom.

Kada sam stupio sa Bozanom u kontakt, i izneo plan i pricu za Kubu, odmah je bila jako zainteresovana da pomogne. Sto je i uradila. Prvenstveno, zahvaljujuci njoj i Ronilackom savezu Srbije, mi smo imali predstvanika na Kubi. Veliko hvala Bozani.


Last edited by Toxico on Thu Dec 30, 2010 1:11 pm; edited 8 times in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Toxico
Admin
avatar

Number of posts : 2223
Age : 47
Location : Ruma
Registration date : 11/10/2007

PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   Wed Dec 29, 2010 11:51 pm

Ronio sam i ranije. Kao osoba sa povisenim adrenalinom, i zeljna raznih avantura, volim da uzivam u svemu sto nudi priroda. Nista coveku ne treba biti strano. Naravno, ne treba se okrenuti drogi, pa ni alkoholu i cigaretama. Strogi sam protivnih tih stvari. Nikada u zivotu nisam zapalio cigaretu, nikada nisam okusio alkohol i verovali ili ne, nisam popio ni kafu.

Ova nasa Planeta, nudi puno toga lepog. Ne treba je iskoristiti, vec prihvatiti. Ne treba se odupirati, ni suprotstaviti. Samo treba ici napred, otvorenog uma i duha. Strah uvek postoji, ali ako ga prihvatimo, bolje cemo ga razumeti, i moze pomoci.

Nakon povrede, i skoka, zeleo sam da se vratim ronjenju. U tome mi je pomogao Ravnak Branko, Instruktor ronjenja iz Slovenije. Zahvaljujuci njegovom ogromnom znanju i mojoj upornosti ponovo sam se vratio ronjenju. Sto svima sa odusevljenjem predlazem. Poseban svet tisine, mira i uzitka.

Ronjenjem sam se bavio i pre povrede. Tako da sam svet Posejdona upoznao. Nedovoljno, ali ipak osetio lepotu, mir, i duh mora.

Napravivsi vise zarona, za svo to vreme, maksimalnu dubinu koju smo, ovoga puta postigli, uz pratnju iskusnih ronilaca, bila je 36.metara. Napominjem ovo, jer je vrlo malo ljudi u Svetu obuceno da roni sa invlaidima. IAHD(Medjunarodnaj Asocijacija Hendikepiranih Ronilaca)je organizacija humanitarnog karaktera. Ona ne zaradjuje, vec sve se zasniva na dobrovoljnoj bazi.

Na Kubi smo razonili na najvecoj dubini od 36.metara.

Za svo to vreme, na raznim lokacijama, napravili smo 12.urona. Na razlicitim dubinama. Svako mesto ima svoje drazi. “Kastrovo more” je predivno. Plavetnilo, i u nekim delovima se pretapa u zelenu boju, prikazujuci more u predivnom i cistom svetlu.


Ronilacki centar-Santa Lucia

Na to je tesko odgovoriti. I padobrastvo i ronjenje imaju svoju draz. Svaka na svoj nacin. Mozda je najbolji odgovor, s obzirom da nista ne treba uporedjivati, da treba probati i jedno i drugo. Time se uzitak upotpunjuje.

Cesto pitanje. Ima li straha od ajkula i Morskih pasa. Upoznavsi Lemaya, coveka koji vec 25.godina roni sa ajkulama, shvatis da su i one normalne zivotinje. Nazalost, vecina slucaja, napada, se desava time sto covek svesno stvara strah kod mnogih zivotinja. To se prenosi kroz generaciju, I one same, kao i Morski psi, znaju, nakon nekog ranijeg napada coveka, napadnu. Vecinom je to iz straha I u samodbrani/odrzavanja.

Gledao sam kratak snimak i intervju sa zenom, roniocem, koja je u sastavu GUE(Global UnderWater Expedition tim), inace doktor, kako normalno roni medju ogromnim brojem ajkula, hrani ih i mazi. Zar treba reci, da je to ludost. Naprotiv.

U mnogo cemu je uspostavljena pogresna slika. Posebno o grabljivicama. Raznih napada ne bi bilo da covek nije prvi napravio korak.

Zelja za vlascu, kontrolom, umisljatost da smo gospodari svega, vodi nas ravno u propast. Civilizacija, bez obzira na napredak tehnologije, ne ide napred, vec naprotiv vidi nas ka propasti.

Mnogo toga smo posetili na Kubi. Brankota(Ravnak Branko), vodja ekspedicije, se potrudio, da maksimalno iskoristimo vreme na Kubi. Obisli smo mnoge gradove. Otisli do njegovog poznanika na veceri, profesora Epidemiologije. Gde smo bili izvanredno primljeni. Prokrstarili skoro celu Kubu. Predzadnji dan smo svi otisli i do Nase Ambasade u Havani. Gde nas je prijatno primila Jelena Zivojinovic, kci poznatog glumaca, Bate Zivojinovica. Ona tamo zivi vec 6.godina. Upoznali smo i naseg amabasadora. Zatim, Ronilačkih centara na Kubi – Maria La Gorda, Santa Lucia, i ronilački centar „Shark´s Friends“ gde nas je čekalo ronjenje sa ajkulama. Takodje smo upoznali, i odradili kratak intervju sa Deborah Andollo, predsednik kubanske ronilačke federacije i svetski rekorder u ronjenju na dah.I, za mene najvaznije, u Santa Clari, posetili Spomenik/Mauzolej Che Guevare. Jednog od najvecih revolucionara na svetu, koji je sramno ubijen od strane CIA-e.

Odusevilo me i iznosenje njihovog gledista. Svaki Kubanac sa kojim sam razgovarao rekao je-Vidite da mi nemamo puno toga. Niti lepe kuce, auta….ali zato smo nakon revolucije-

...SVI JEDNAKI!!!!

Pred nas rastanak sa Kubacem Lemayo-m, rekao mi je da porucim svima u Srbiji-da imam kucu na Kubi, jer je njegova kuca i moja kuca. I ako ikada ponovo dodjem, samo je potrebno d amu se javim. Time se vidi duh predivnih ljudi.

Hasta la Victoria SiempreSrpska ambasada u Havani

Nikada nisam imao nameru da postavljam rekorde, ili neke granice. Za mene one ne postoje. Ako ih ima….Srusicu ih.

Najveca borba je boriti se sa samimm sobom. Pobediti sebe u pobedi.

Na zalost, trenutno sam jedini Invalid u Srbiji koji roni, i koji je obucen za takvu vrstu ronjenje. Obicno je, kada su Ronjenje i Padobranstvo u pitanju, da ima predrasuda, da se moze nesto lose desiti, i da su to opasni sportovi.

Ako se svako drzi onoga sto propisuje obuka, i na sta nas upucuju Instruktori, obuceni za tu delatnost, onda mozemo reci da smo spremni sa velikom zeljom i mirne savesti da to radimo. Najopasnije je kada unapred stvorimo losu sliku. Da li to bilo time sto videvsi neke delatnosti da rade neobuceni ljudi, ili jos teze, kada to rade oni kojim je novac najbitniji. Time ne samo da se ugrozava bezbednost, vec se stvara losa slika o toj vrsti sporta.

Moj Instruktor, Ravnak Branko, vec preko 8.godina radi sa licima sa invlaiditetom. Ima ogromno inskustvo, i jedini ima zvanicnu licencu u Evropskoj uniji Instruktora ronjenja za lica sa invliditetom. Tadeci sa njime, opuset sam i znam da sve mora ici kako treba.

Dozivljaj na Kubi je predivan. Ronjenje, ljudi, predivna mesta, ma danima mogu da ti pricam, a da ne kazem ni deo toga. Svi su me odusevili. Najbitnije je da sam u pokretu, da nesto dobro i kvalitetno odradim. Da ima vise znacaja, i meni i drugim licima sa invaliditetom. I da malo probudim u ljudima osecaj, i glediste, da nije sve u politici, novcu, fudbalu....Da se sete, da postoje mnoga lica sa invaliditetom, kojima treba pomoc, i satisfakcija. Zivot nije ako samo menjamo kanale daljinskim upravljacem, citamo novine, i pratimo sta drugi rade. Svet je veoma mali, znam da je vreme da svako krene put osecaja duha i slobode. Pronalaskom sebe, pronaci ce odgovore na mnoga pitanja. Time, razumeti sebe ali i druge.Nesreca me prati, i bogovi me i dalje kaznjavaju. Samo dan nakon odlasak na Kubu preminuo mi je stric, Zlatko Todorovic, iz Beograda. Covek koji mi je pruzao jaku podrsku svih ovih godina. Nedavno, 22.decembra, umrla mi je tetka-Sestra moje majke. Ali me to nece zaustaviti da nastavim svoju borbu.

Svi imamo svoje padove i uspone. To je deo zivota. Vetrovi me bacaju celog zivota sa stene na stenu. Ponekad postejm umoran, ali mi nesto ne da mira. Nesto govori kroz mene da ne smem odustati. Ako ima krize onda cu anstaviti jos jace da guram napred. Ako je nema, imam jaku zelju da radim punom parom. I jedno i drugo mi daju snagu, na svoj ancin. Nice je najbolje rekao-

Ono sto nas ne ubija, cini nas jacim!!!


Pozdrav

Faca


Last edited by Toxico on Thu Dec 30, 2010 1:32 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://toxicfarm.forumso.net
Sponsored content
PostSubject: Re: Todorovic Goran - Faca (Leskovac)   

Back to top Go down
 
Todorovic Goran - Faca (Leskovac)
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Toxic Farm :: HUMANITARNA POMOC - DONATION-
Jump to: